Όμιλος κινηματογράφου

Τη φετινή σχολική χρονιά 2023-24 το σχολείο μας ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκρότησης ομίλου κινηματογράφου αξιοποιώντας το CINEDU, μία εθνικής εμβέλειας ψηφιακή πλατφόρμα streaming ταινιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που στόχο έχει να συστήσει τον κινηματογράφο ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Εκπαιδευτικοί και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση: 

  • σε έναν κατάλογο δεκάδων σύγχρονων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ταινιών 
  • σε εκπαιδευτικό υλικό, για την προβολή και μελέτη τους στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων 

Ο κινηματογράφος εισέρχεται στα σχολεία, μεταμορφώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και αλλάζοντας τον τρόπο που τα παιδιά και οι νέοι βλέπουν τα μαθήματα. Πλέον τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία κι όλα τα μαθήματα είναι αλλιώς!

Επισημαίνεται ότι η Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον κύριο φορέα άσκησης της κινηματογραφικής πολιτικής με τη νομική μορφή του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στη σχολική κοινότητα ότι την προσεχή Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 θα γίνει η πρώτη προβολή ταινίας από την πλατφόρμα CINEDU. Πρόκειται για την ταινία «Οι περιπέτειες ενός μαθηματικού», μια γερμανική, πολωνική και αγγλική συμπαραγωγή που επικεντρώνεται στη συμμετοχή του μαθηματικού Στάνισλαφ Ούλαμ στην κατασκευή της ατομικής βόμβας – μέρος του Μανχάταν Πρότζεκτ, με επικεφαλής τον Όπενχαιμερ, που ξεκίνησε το 1942 και έλαβε χώρα στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Η ταινία βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Σταν Ούλαμ, η οποία δημοσιεύτηκε το 1983 στο βιβλίο «Οι Περιπέτειες ενός Μαθηματικού». Παρά τις ηθικές του αντιρρήσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας καταστροφικής δύναμης, ο Σταν πρέπει να συμβιβαστεί με το κόστος τερματισμού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της δημιουργίας του πιο διαβόητου όπλου της ιστορίας.

(Το Trailer είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=bORRMnHr360)


Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και τον Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Αβέρωφ για την παραχώρηση αίθουσας στο Συνεδριακό Κέντρο “Διάσελο” για τις προβολές των ταινιών.